Inclusief werken

Lees mijn blog over inclusief werken.

Inclusief , met oog op diversiteit

diversiteit

In mijn praktijk probeer ik zo inclusief mogelijk te zijn. Wat betekent inclusief zijn voor mij? Inclusief zijn betekent, voor mij, de diversiteit die er bestaat in onze samenleving omarmen,ondersteunen en uitdragen.

Je afkomst, inkomen, geloofsovertuiging, huidskleur of geaardheid mag dan misschien wel verschillen maar uit deze verschillen kunnen wij (zowel de cliënt als de hulpverlener) groeien. Door hier expliciet aandacht aan te schenken hoop ik dan ook mensen te overtuigen die misschien niet de stap naar een gesprek durven te zetten.

Je kan op vele manieren inclusiever werken. Ik tracht dit vanuit de thema’s te doen die mij het meest nauw aan het hart liggen (en ik ook de meeste kennis rond heb).

LGBT*I

Elke hulpverlener zou het gesprek moeten aandurven rond seksuele geaardheid en genderidentiteit. In de praktijk loopt dit spijtig genoeg vaak mis waardoor holebi’s en transgenders niet de zorg krijgen waar ze recht op hebben. Rond interseks is er ook weinig informatie waardoor deze groep mensen ook vaak in de kou staan en niet de zorg ontvangen waar ze recht op hebben.

Seksuele en genderdiversiteit kan op indirecte of directe manieren aan bod komen. Afhankelijk van de vragen of klachten zoeken we een oplossing op maat. Hoe of wanneer dit aan bod komt bepaal je zelf. Bij vele komt dit dan ook helemaal niet aan bod.

Door mijn achtergrond heb ik veel expertise opgebouwd rond gender en seksuele diversiteit. Zelf ben ik jaren vrijwilliger geweest binnen de holebi-en transgenderbeweging waardoor ik mensen gericht kan doorverwijzen en zelf de nodige expertise in huis heb. Voor alle duidelijkheid: Ook hetero’s zijn welkom binnen mijn praktijk!

Van alle leeftijden

Elke leeftijd brengt zijn uitdagingen en opdrachten met zich mee. Of je nu een adolescent, volwassene, een dertiger,veertiger, op (vervroegd) pensioen, bent.Onderzoek wijst uit dat leeftijd soms een rol speelt om niet de stap te zetten tot hulpverlening. Graag ondersteun ik individuen van alle leeftijden.

Nieuwe gezinsvormen

Het gezin is vaak een belangrijk aspect van ons leven.  Een gezin kan vele vormen aannemen en het is mijn taak als maatschappelijk werker om deze diversiteit ook uit te dragen. Nieuwe samengestelde gezinnen, meemoeders,pleeggezinnen en adoptie,polyamoureuze relaties zijn maar enkele voorbeelden hiervan.

Een aantal voorbeelden

  • Jij of iemand in je omgeving worstelt met diens geaardheid en/of genderidentiteit.
  • Je omgeving worstelt met je genderidentiteit of geaardheid.
  • Je wilt graag in begeleiding maar stelde dit uit schrik voor negatieve reacties nav je geaardheid of genderidentiteit.
  • Je bent slachtoffer van holebi en/of transfoob geweld en je wenst informatie (juridisch) en/of begeleiding.
  • Jij en/of je partner(s) zijn op zoek naar een hulpverlener die holebi en transgendervriendelijk is
  • Jij en/of je partner(s) zijn op zoek naar een hulpverlener die polyvriendelijk is: kennis van zaken heeft rond poly thema’s heeft en respect heeft voor je relatie.

In veel begeleidingen gaan deze thema’s niet aan bod komen. Ook bij je eerste kennismaking moet dit niet ter sprake komen. Je begint hier zelf over op je eigen tempo. Natuurlijk zijn heteroseksuele-en monogame mensen ook meer dan welkom!

Zoals eerder vermeld, diversiteit uit zich in vele manieren. Herken je je niet in de bovenstaande voorbeelden? Je bent natuurlijk even welkom! Dit zijn maar enkele voorbeelden

Wil je meer informatie over mijn begeleiding? Klik hier