Je ontvangen en verstuurde nieuwsbrieven: hoe je privacy weggeeft via mail

Nieuwsbrieven in het dagelijks leven: privacy weggeven door je mail te openen.

Ik ben ingeschreven op vele nieuwsbrieven en verstuur regelmatig nieuwsbrieven via Mailchimp, zoals vele organisaties. Een uitgebreid platform met vele functies zoals nieuwsbrieven afleveren op het ideale moment op individuele basis (maar dit is een betaalde functie). Non-profit organisaties maken hier zelden gebruik van omdat ze vaak met de gratis versie werken van Mailchimp. Vele grote commerciële bedrijven gebruiken Mailchimp met een groot budget. Ook bedrijven waar nieuwsbrieven van ontvang, gebruiken Mailchimp.

Op een bepaald moment merkte ik op, dat vele nieuwsbrieven later en op willekeurige tijdstippen werden verstuurd, niet meer systematisch op vaste tijdstippen. In de avond open ik ook veel nieuwsbrieven en e-mail ik veel . Stilaan kreeg ik meer en meer nieuwsbrieven die ’s avonds werden verstuurd. Vreemd maar toch verklaarbaar na wat opzoekwerk.

Logisch eigenlijk, commerciële bedrijven maken gebruik van de send time optimization (of gelijkaardige technologie) om zoveel mogelijk opens (en hopelijk omzet te generen). Ik was benieuwd hoe dit werkte en zocht het op de website van Mailchimp.

Big data: hoe we zonder het weten veel van ons gedrag weggeven via sociale media en het internet

How Send Time Optimization Works
Our users send a lot of email to a lot of people. Some of those people receive campaigns from more than one MailChimp user, which means we have some data about their individual engagement patterns.

Dit was niet iets waar ik ooit bij stil heb gestaan. Bij elke nieuwsbrief geef ik niet enkel informatie aan het Mailchimp maar ook aan andere commerciële bedrijven via Send Time Optimization. En dat zijn er ondertussen in mijn geval al heel wat. Deze technologie toont de kracht van big data maar heeft ook een prijs en de voordelen zijn exclusief voor de grote jongens.

Maar ik (en zoveel KMO ondernemers) verzenden nieuwsbrieven via Mailchimp. Bijgevolg delen we data over onze contacten waar vooral grote bedrijven baat bij hebben. KMO’s hebben vaak niet de middelen voor deze functies. Bijgevolg hebben ze weinig baat om deze gegevens te delen. Dat is een ongewenst effect wat vele gebruikers volgens mij niet weten. En baart mij persoonlijk zorgen. Ik wil niet weten hoeveel data Mailchimp ondertussen heeft over mijn nieuwsbriefgebruik.

nieuwsbrief privacy internet gpdr rick and morty
“Aww, cmon; don’t look at another man’s portal gun; we all go to weird places!” © Rick and Morty – S1E10 – making privacy understandable for non-techs

Omgaan met persoongegevens: GPDR*, privacy en data

Welke en hoe wordt data verzameld? En nog belangrijker: kan ik kiezen om data niet te delen of te verzamelen? Ondernemers en bedrijven maar ook non-profit moeten de GPDR* richtlijn implementeren om de gegevens van burgers te beschermen. Persoonsgegevens kunnen immers in de verkeerde handen een machtig instrument zijn voor identiteitsfraude, fake news, lekken en privacyschending maar ook commerciële belangen.

 * General Data Protection Regulation (GPDR) of Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Welke data deel je bij het openen van een nieuwsbrief?

Elke nieuwsbrief heeft voor elke afzender een unieke vingerafdruk die wordt geactiveerd zodra je de mail opendoet op je smartphone of computers. Het uur, op welke links je hebt geklikt, hoe vaak je de mail hebt geopend, je browser, toestellen, eventuele forward,… worden allemaal in kaart gebracht. Commerciële bedrijven linken hun nieuwsbrief aan hun webshop en kunnen de gemaakte conversies zien. Allemaal omdat jij op die mooie blouse in de nieuwsbrief drukt.

Meer info hoe de open tracking verloopt

Voor non-profits is het vooral handig om hun doelgroep en partners goed te informeren. Maar stilstaan bij de gegevens die we verzamelen over onze doelgroep kan nooit kwaad. Het optimaliseren van een nieuwsbrief kan voor een non-profit betekenen dat er meer mensen afkomen op vormingen en activititeiten. Vaak is het ook een belangrijk deel van de communicatie strategie en vervangt het fysieke ledenbladen. Hoeveel privacy leveren we in voor het gebruiksgemak en kansen die bestaan bij deze platformen? En waar begint en stopt dit?

Wat nu met Mailchimp en de GPDR en in de praktijk?

In navolging van deze blog ga ik een support ticket indienen bij Mailchimp om te vragen of de data deling momenteel beperkt kan worden. Ook ga ik navragen hoe zij met de GPDR omgaan (aangezien er conflicten zijn met hun huidige standaard instellingen). En ik ga een kopie opvragen van alle data die Mailchimp over mij heeft. In de toekomst ga ik ook beter nadenken of het wel nodig is om alles te registeren, wetende dat mijn data niet enkel voor mij is. Vermoedelijk gaat deze blog in de toekomst een vervolg krijgen.

Hoe kan je nieuwsbrieven openen zonder in de statistieken te verschijnen?

Nieuwsbrieven zitten vol met afbeeldingen maar moeten ook zonder afbeelding perfect leesbaar zijn. Gebruikers worden aangemoedigd om afbeeldingen in te laden om de nieuwsbrief optimaal te kunnen lezen. Zodra je de afbeeldingen laad, ziet de verzender de gebruiker en geef je jezelf prijs.

Afhankelijk van je toestel, e-mailplatform, versie,… gaan apparaten anders om met afbeeldingen. Sommige e-mailclients halen zelfs automatisch afbeeldingen op. Het goede nieuws is dat deze instellingen wel aanwezig zijn maar goed verborgen. Hieronder vind je een aantal handleidingen  voor een paar populaire platformen. Staat jouw apparaat of software er niet tussen? Vind je het zelf niet na even zoeken? Stuur gerust een mailtje op info@dylansenczuk.be

Gmail in de browser
In de mail app op IOS
Gmail app op Android

Voor Outlook gebruikers
In Windows 10 mail (het artikel gaat over het aanzetten maar wij willen het uitzetten)

Wanneer je de Gmail-app gebruikt op je iPhone of iPad, worden afbeeldingen altijd weergegeven. Een sneaky manier om te zorgen dat tracking goed werkt. Gmail controleert wel je afbeeldingen op bekende virussen en malware.

Dank je voor het lezen! Hopelijk heb je er iets uitgehaald! Dit is mijn eerste ICT blog dus hopelijk vinden jullie dit even interessant. Ontdek mijn andere blogs over welzijn, diversiteit en andere thema’s op dylansenczuk.be/blog

Bron afbeelding: [Meta Analysis] Rick n Morty S1E10 : The Internet Privacy Episode (Part 1)

Plugins om je privacy te beschermen en advertenties te weren

Privacy badger voor Chrome,Firefox en Opera
uBlock Origin voor Chrome
uBlock Origin voor Firefox