Wat als student zijn,minder evident is

student begeleidingDe beste tijd van je leven?

Je studentenjaren horen de leukste jaren van je leven te zijn. Volgens ma en pa, vrienden, leerkrachten en lectoren. Maar is dat (altijd) zo? Meer en meer studenten kampen met problemen waarbij ze de nodige ondersteuning kunnen gebruiken. De cijfers liegen er niet om: slaapstoornissen, antidepressiva, meer en meer studenten voelen zich ongelukkig en meer en meer studenten doen beroep op het leefloon.

Hogeschool-en universiteitsstudenten moeten op zoek naar hun plaats in de wereld om over 3.5 of 6.5 jaar (gemiddeld) af te studeren en zelf  beginnen te werken. Vaak is de keuze van een opleiding al geen evidentie. Vele (niet alle) studenten kunnen over heel Vlaanderen studeren aan een hogeschool of universiteit. Met meer dan 100 opleidingen over heel België ontstaat er zo al bij sommige studenten de nodige keuzestress. Sommige studenten merken dat hun studiekeuze beperkt is door het inkomen van hun ouders. Een goede studiekeuze is dan ook vaak een belangrijk thema bij veel studenten tijdens de eerste maanden van het schooljaar of zelfs lang daarna.

Daarnaast vraagt studeren aan een unief of hogeschool de nodige financiële middelen. De privacy van je kot (als dat gaat), dure schoolboeken kosten boordevol geld. Doordat niemand graag een andere dierbare teleurstelt,  in een prestatiegerichte samenleving leven, vinden vele studenten het enorm moeilijk om te praten: over hun studies en gevoelens in mindere periodes. Studenten denken dat ze er vaak alleen staan maar vele medestudenten kampen ook met hun eigen rugzak. Ouders, klasgenoten en kotgenoten, vrienden en professionals zijn vaak een waardevolle hulpbronnen voor studenten.

Meer dan een student alleen

Een student is trouwens niet enkel een student. Dit is maar één rol! Een student is iemands kind, partner, een broer of zus, lid van een vereniging,kleinzoon maar heeft ook een bepaalde huidskleur, (geloofs)overtuiging, afkomstig uit een bepaalde  economische klasse en heeft een genderidentiteit en geaardheid en nog zoveel meer.

Deze elementen beïnvloeden je (studenten)leven op een negatieve of positieve manier.Waardoor studeren evidenter of vanzelfsprekender is of net extra obstakels mogelijk in je weg staan. Als maatschappelijk werker vind ik het  belangrijk hier bij stil te staan.

Hulp (vragen) anno 2017: minder evident dan verwacht?

(Bijna) iedereen komt in zijn leven in contact met een vorm van hulpverlening. Jong of oud, kerngezond of wat tijdelijk wat minder. Desondanks blijft hulp vragen moeilijk. Ook bij studenten, die zich vaak schuldig voelen ten op zichtte van hun ouders, een partner of een ander belangrijk individu. Ons kwetsbaar opstellen, (durven) uitspreken dat het minder goed gaat is het begin van hulp vragen maar…

Hulp vragen is volgens vele een teken van zwakte: Het gaat vaak gepaard met schaamte en (mogelijke of verwachte) teleurstellingen. In onze huidige maatschappij is er vaak enkel ruimte voor succesverhalen en stijgende verwachtingen. Blijkbaar zonder vallen en opstaan, geen mindere dagen en zonder enige tegenslag.

Ons kwetsbaar opstellen en om hulp vragen, is vaak de laatste optie op ons lijstje. Je kwetsbaar opstellen, betekent jezelf laten zien. Vaak gaat dit gepaard met angst: Nemen ze mij serieus? Geloven ze mij? Wat gaat er gebeuren als ik het zeg?

Know thyself and ask help

Maak je je zorgen over jezelf, je studies of andere dingen die in je leven spelen? Blijf er niet alleen mee zitten en praat erover en zoek een vorm van ondersteuning.

Hulp vragen bij medestudenten, studentenbegeleider of de sociale dienst, je partner en/of ouders of een professional zoals mezelf . Je staat er niet alleen voor. Er is niets mis met hulp vragen. Vaak vergeten we dit met ouder worden doordat prestaties in onze maatschappij het allerbelangrijkste zijn.

Meer over mij

Als 26-jarige maatschappelijk werker bied ik oplossingsgerichte begeleiding aan op maat. Wil je hier meer over weten? Je kan hier meer lezen over hoe ik te werk ga. Studenten hebben recht op een tarief van 25€ (ipv 50€). Download hier mijn folder voor studenten  voor meer informatie.

Te duur? Hier kan je ook terecht

Student aan de hogeschool of unief? Je kan ook terecht bij de sociale dienst van je onderwijsinstellingen of de studentenondersteuners van je opleiding. Liever niet via school? Je kan ook terecht bij een Jeugd Advies Centrum (JAC) bij jou in de buurt. Meer nuttige links naar gratis hulpverlening vind je hier.

Links:

Pilletje nemen en wachten tot het beter gaat

Een inclusieve praktijk is uitgaan van diversiteit

Nuttige links